Képes vagy rá!

“Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” – mondta Henry Ford az 1900-as éves elején, és bizony mondása ma is megállja a helyét. 

Szintén napi szinten a fülemben cseng, amit Almási Kitti klinikai szakpszichológus az előadásain, írásaiban elénk tár: később sokkal nagyobb kudarc és nyomás lesz az a tudat, hogy meg sem próbáltál valamit, mint hogy megpróbálod, de nem sikerül.

Nem szeretnék nagy szavakkal vagy sablonos közhelyekkel dobálózni, inkább csak írnék pár gondolatmagot, ami az elmúlt napokban, hetekben tisztult le bennem. Talán találtok közte olyat, ami az aktuális élethelyzetetekben erőt adhat.

Ha anya vagy:

  • és szeretnél természetes úton szülni, ne hagyd, hogy az orvosod lebeszéljen róla! Persze nem arról beszélek, ha orvosilag indokolt a dolog, hanem arról, amikor az orvos a saját szabadságához időzíti inkább a programozott császárt. Tisztelet azoknak az orvosoknak, akik az anya kezében hagyják a döntést. (pl. www.szulnijo.huhttps://www.facebook.com/SzulniJo/)
  • ha szeretnél császármetszéssel szülni, ne foglalkozz azzal, mit gondol a környezeted! A te tested, a te babád, a te döntésed.
  • ha szeretnél szoptatni, de kevés a tejed, ne hagyd, hogy az “aggódó” környezet azonnal tápszert adjon a kezedbe! Olvass, kérdezz, hívj szoptatási tanácsadót. Tedd cicire újra és újra. Tanuljatok együtt.
  • ha a kisbabád mellett szeretnél újra dolgozni, akkor menj és csináld! Ha nem megy, túl sok, még változtathatsz a döntéseden.
  • ha nem jön össze a baba, ne add fel! Lehet, hogy a hormonvizsgálat eredménye feketén-fehéren leírva ijesztő és lemondásra késztet, de az csak egy papír. A tested él és érez, a lelked pedig befolyásolja és táplálja. Próbáljátok meg újra és újra, szeressetek és reméljetek.
  • ha egy baba idő előtt elmegy, ne érezd hibásnak magad! A Teremtő így döntött, de te erős vagy és újra sikerülni fog. Hinned kell benne!

Ha vállalkozó anya vagy:

  • és elbizonytalanodtál, hogy jó úton jársz-e, akkor gondolj a fentiekre: ha meg sem próbálod, örökre bánni fogod.
  • ha egy pesszimista ismerős vagy jóakaró tanácsadó azt mondja, az üzleted bukásra van ítélve, meséld el neki, hogy az Uber, az Airbnb, Henry Ford, de még Walt Disney is sorozatos kudarcokat élt meg, ma pedig azt hiszem, egyiküket sem kell bemutatni.
  • ha egy üzlet vagy részfeladat elbukik, az utat nyit egy újabb lehetőségnek: olyan kompetenciákat szereztél általa, ami legközelebb a sikered kulcsa lehet.
  • és a végére egy szintén nem tőlem, hanem egy nemzetközileg is ismert befektetőtől származó gondolat: nem az ötlet, de még csak nem is a megvalósítás a siker titka. A legtöbb sikeres vállalkozást a kitartás juttatta oda, ahol ma tart.

Utóbbi azt hiszem, nem csak a vállalkozóknak üzenet. Kitartás és hit önmagadban! Hit a képességeidben, hit a céljaidban, hit abban, hogy jó és jól vagy, anyaként, emberként, vállalkozóként, itt és most, ahol épp tartasz.

Olvasnivalók a témában:

Almási Kitti: Bátran élni – Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Ördög Nóra: Pozitív

Szabó Péter: Állj félre a saját utadból!

 

Add A Comment