Szülés utáni depresszió apáknál

A cím nem elírás, nagyon is valós tünetegyüttes, ami valóban szülés után alakul ki, és meglepő módon a férifakat is érintheti. 

Talán ti is hallottatok az úgynevezett Couvade-szindrómáról, arról a pszichoszomatikus tünetcsoportról, ami a terhesség ideje alatt a várandós nőhöz közel álló személyeknél, különösen az apáknál alakulhat ki. A produkált tünetek nagyon hasonlóak a kismamát érintő tünetekhez, így hányinger, rosszullétek, hangulatingadozás, hasi fájdalom, puffadás, de akár hízás is előfordulhat. Férjemnél a legutóbbi tünet abszolút játszott, így nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy tudományos magyarázatra hivatkozhatunk. 😉

Komolyra fordítva a szót, a Couvade-szindróma létezik és nagyjából a várandós nők párjainak 10-15%-át érinti. A pontos oka nem ismert, de vélhetően az anyával való együttérzés, a babáért való aggodalom, a felelősségérzet súlya váltja ki. A pszichoanalitikus megközelítés szerint a férfi irigységet érez, amiért ő nem képes életet világra hozni.

A tünetek a szüléssel vagy röviddel azt követően megszűnnek, ám a gyermek életének korai időszakában újabb meglepetés érheti az apukákat. A szülés utáni depresszió ugyanis nem csak nőknél, hanem társaiknál is előfordulhat.

A gyermek születésével az apára (is) hatalmas nyomás nehezedik, az anyagi biztonság megteremtése, életre szóló férfi- és apaminta nyújtása, miközben a párkapcsolat is óriási változáson megy keresztül.
A szülőknek kevesebb idejük, energiájuk jut egymásra, az első hónapokra jellemző nehézségek, mint a kialvatlanság, stressz, semmi máshoz nem hasonlítható felelősségérzet, pedig mindkettejüket érinti.
Jellemzően az anya marad otthon a kicsivel, ő látja el a babával kapcsolatos teendőket, emiatt sokszor még inkább kirekesztettnek érzi magát a férfi, pláne ha az aggódó anya még az orra alá is dörgöli, ha valamit esetleg rosszul, esetlenül csinál. Előfordulhat, hogy a kritikából fakadó bizonytalanság miatt kevesebb feladatban vesz részt, amit viszont az anyuka úgy élhet meg, hogy nem segít, abban a kis időben sem, amit munka után otthon tölt.

Innen könnyen elindulhat egy negatív kommunikációs spirál, és életünk egyik legnehezebb időszakában egymás támogatása helyett egymás legnagyobb kritikusaivá válhatunk, ami a depresszióra hajlamos feleknél a tüneteket felerősítheti.
A szülés időbeli kitolódásával ez az időszak ráadásul gyakran egybeesik a férfiakat 40-es éveikben érintő életközépi krízissel.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sajnos a férfiak még ma is kevésbé nyitottak arra, hogy kibeszéljék az érzéseiket, problémáikat, hiszen úgy szocializálódtak, hogy ez a gyengeség jele. Szerencsére azért ma már ellenpéldák is vannak, akik saját történeteiken keresztül vicces vagy épp könnyfakasztó formában erőt adhatnak más apáknak is (http://apavavalt.blog.hu/http://www.apapara.hu/), de kifejezetten az apák meghallgatására és támogatására szakosodott pszichológus is elérhető.

 

 

 

Add A Comment