Ötletes praktikákkal sokszor előbb célt érünk

Trogmayer Éva újságíróval gyereknevelési hack-ekről beszélgettünk.
A cikk 2017. november 9-én jelent meg a Délmagyarország Anyaság című rovatában, változatlan formában olvashatjátok. 

Szabályokra minden gyereknek szüksége van, ettől érzik magukat biztonságban, így tanulják meg, hogy működik a világ. Sokszor azonban idegtépő veszekedéseken át vezet az út ahhoz, hogy a szülő elérje, amit akar. Pedig nem kell mindig így lennie: kreatív trükkökkel megőrizhetjük a békét, miközben mindenki megkapja, amit akar.

„Meggyőztem a 8 éves lányomat, hogy utálom a porszívó hangját. Azóta is folyton porszívózik, valahányszor dühös rám”, „Azért játszok bújócskát  a lányommal, hogy el tudjak intézni ezt-azt, amíg ő a világ legjobb búvóhelyén tanyázik”, „Muszáj azt mondanod a gyerekeidnek, hogy segítsenek takarítani. Nem fognak, viszont eltűnnek, és egy ideig nyugtod lesz” – olvashatjuk a neten keringő, megmosolyogtató twitter bejegyzésekben gyakorló anyukák önironikus gyereknevelési trükkjeit.

A szórakoztató gyűjtés nagy tetszést aratott olvasóink körében is. Jobbnál jobb túlélési praktikákat osztottak meg egymással. Anna például már megelégelte, hogy állandóan könyörögnie kell esténként azért, hogy kislánya méltóztasson a fürdőszobába fáradni, és megmártózni  a habokban. – Az aktuálisan kedvenc időtöltését hívtam segítségül. Egy ideje imád takarítani, széthajtogat minden egyes keze ügyébe kerülő zsebkendőt, és csak törölget és törölget. Mondtam neki, hogy kap egy szivacsot, és fürdés közben lesikálhatja a csempét. Imádta – meséli nevetve a fiatal anyuka.
Másik olvasónk Anikó hozzáteszi, náluk a gyermek csak krumplit hajlandó enni, ezért még a lasagne-ra is azt mondják neki, hogy krumpli. – Ja, meg ma reggel kismotorral mentünk bölcsibe, ami persze nem volt egyszerű project, mivel állandóan megállt nézelődni, vagy csak szimplán elbambult. Végül besokalltam, elővettem a cumiját a zsebemből, és néhány méterrel előtte haladva, mondogattam neki: “Nézd, mi van nálam! A cumid!” Úgy jött utánam, mint a golyó – avat be. Harmadik olvasónknak, Andreának  pedig időnyerésre van jó trükkje. – Kicserélem a pelusodat, jó?  Már szalad is és szuperül eljátszik magában – osztja meg velünk.
Mind megegyeznek abban, hogy ilyen praktikák, gyereknevelési „hack”-ek nélkül sokszor nagyon nehéz lenne.

Egyetért ezzel Faludi Nóra, coach az anyadilemma.hu oldal és a Tökéletlen anyák facebook csoport  alapítója is. Egy hároméves kislány anyukájaként nap, mint nap tapasztalja ő is, hogy mennyire meg tudják könnyíteni az életet a kreatív praktikák.

El lehet térni a szabályoktól

– A gyerekek teljesen más dimenzióban élnek, mint mi felnőttek. Nagyon nehéz lehet úgy nevelni őket, hogy mindig ragaszkodunk a kőbe vésett szabályokhoz –  mondja, és kifejti, ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség szabályokra, sokkal inkább azt, hogy néha a saját érdekünkben nyugodtan csavarhatunk egyet rajtuk.
Olvasónk, Kata azt mondja, sokszor hétköznap, munka után már annyira fáradt, hogy képtelen hallgatnia  hisztit, de csakúgy engedni sem akar, mert annak is meglesz a böjtje. Ezért inkább hasonló trükkökhöz folyamodik – így elkerüli a veszekedést, de a kisfia sem érzi úgy, hogy felülkerekedett a vitában.
A szakértő szerint különösen  a reggeli és az esti órák lehetnek  feszültek. – Amikor minden percünk ki van számítva, és  semmire sincs időnk, mert sietni kell a  bölcsibe, oviba, munkába, vagy épp este, amikor  nagyon ideje lenne már lefeküdni aludni, bármikor robbanhat a bomba. De idegeskedés és veszekedés helyett, tényleg érdemes ilyenkor inkább váratlan fordulatokat alkalmazva elérni, amit szeretnénk. Induláskor  csináljunk például versenyt az öltözködésből, azt imádni fogják a gyerekek, és biztosan hatékonyabb lesz a közös kiborulásnál – javasolja, és elmagyarázza, ha tudatosan kezeljük lazábban a dolgokat, akkor elkerülhetjük  feszültségspirált, amibe végül úgyis  mindannyian belesodródnánk.

A megoldás a fontos

– Ha az anya ideges, azt megérzik a gyerekek, ők is idegesek lesznek, ami csak még több feszültséget gerjeszt a szülőben. Ebből nagyon nehéz kimászni – mondja. Márpedig ha kisgyerekről van szó, elkerülhetetlenek az ütközések. A dackorszak egésze erről szól, de egyébként is teljesen természetes, hogy egy gyerek keresi a határait, és hol kisebb, hol nagyobb sikerrel próbálja is azokat kijjebb tolni.
– Ha érezzük, hogy vihar közeledik, és hogy nincs erőnk lejátszani ezt a meccset, akkor vegyünk egy nagy levegőt, nyugodjunk meg, és tervezzük újra a dolgot. A megnyugvásban sokat segíthet, ha a gyerek nézőpontjából is megpróbáljuk megvizsgálni a helyzetet. De, hogy végül jól süljön el minden, az is sokat számít, ha nem ragadunk le a problémánál, hanem helyette a megoldásra koncentrálunk – avat be, és kifejti, ez ugyanis ugyanúgy kibillenti az embert a feszült hangulatból, ahogy egy-egy trükkös ötlet a gyereket kibillenti az ellenkezés világából.

Add A Comment